YAMAN WEB TASARIM PROGRAMLAMA

Site Rehberi
3. Adım - Web Alanı ve Bant Genişliği Hesabı

Bu adımda siteniz için yaklaşık olarak ne kadar web alanına ve bant genişliğine ihtiyaç duyduğunuzu bulmanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Açıklamaları okumakla zaman kaybetmek istemiyorsanız sizin için hazırladığımız Hesap Formunu kullanabilirsiniz.

Web Hosting

Kısaca açıklamak gerekirse Web Hosting yani alan adı barındırma, sitenizin sürekli erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla, internet ortamına devamlı şekilde ve yüksek bağlantı hızıyla bağlı olan bir bilgisayarda kiralık alan almanıza verilen isimdir.

Bu bilgisayarlar internet altyapısına çok yüksek hızlarla bağlıdırlar ve aynı anda yüzlerce kullanıcıya hizmet verebilecek şekilde özel olarak üretilmişlerdir. Bu bilgisayarlara web server yani Ağ sunucusu ismi verilir. Sitenizin internette yayınlanabilmesi için böyle bir sunucunun sabit diskinde saklanması gerekir. İşte bu işleme de web hosting veya alan adı barındırma denilmektedir.

Peki yaklaşık ne kadar alana ihtiyacınız olduğunu nasıl bulacaksınız. Aslında oldukça kolay, bir web sayfasının büyüklüğü yaklaşık olarak 10 KB(Kilobyte) ile 100 KB arasında değişebilir, bu içeriğinde bulunan resimlerin veya flash gibi medyaların yoğunluğuna bağlıdır. Örnek verecek olursak bulunduğunuz sayfa yaklaşık 30 KB büyüklüğündedir. Sitenizin buna benzer 10 sayfadan oluştuğunu düşünürsek, yaklaşık olarak gereken alan:

10 x 30 = 300 KB = 0,3 MB (Megabyte)

Sitenizde resim ve diğer medya kullanımı fazla olacaksa sayfa büyüklüğünü ona göre hesaplamalısınız. Mesela yine 10 sayfa ve sayfa başı 100 KB olsa, yaklaşık gereken alan:

10 x 100 = 1.000 KB = 1 MB (Megabyte)

Gördüğünüz gibi sitenizde resim, video veya ses dosyaları barındırmayı düşünmüyorsanız çok fazla alana ihtiyacınız yok demektir. Aksi halde sitenizde yüksek çözünürlüklü resimlere veya diğer medyaya yer vermeyi düşünüyorsanız unutmayın ki 800x600 piksel boyutlarında tek bir jpeg grafik bile yaklaşık 100 KB'dan fazla yer kaplar.

Eğer sitenizin dinamik içerikli olmasına karar verdiyseniz ve bilgilerinizi veritabanında tutacaksanız, veritabanı boyutunu hesaba katmalısınız. Mesela 10.000 kayıtlık bir veritabanı yaklaşık olarak 1 MB boyutundadır. Tabii bu veritabanının tablo yapısına ve optimizasyonuna bağlı olarak değişebilir.

Bant genişliği

Bandwidth yani Bant genişliği ise siteniz üzerinden yapılan veri transferinin boyutuna verilen isimdir ve aylık olarak hesaplanır. Örnek vermek gerekirse bu sayfanın yaklaşık 30 KB büyüklüğünde olduğunu söylemiştik, bu da sayfa her gösterildiğinde 30 KB Bandwidth harcanıyor demektir.

Bu sayfanın günde 100 kere ziyaret edildiğini varsayalım, bu durumda yaklaşık olarak harcanacak bandwidthi hesaplayalım:

100 gösterim x 30gün x 30 KB = 90.000 KB = 90 MB

Yaklaşık olarak ne kadar alana ve bant genişliğine ihtiyacınız olduğunu aşağıda bulunan formu kullanarak rahatlıkla hesaplayabilirsiniz.

Alan ve Bant Genişliği Hesap Formu :
Sitenizin sayfa sayısı:
Yaklaşık sayfa boyutu (KB):
Günlük sayfa gösterim sayısı :
Siteniz için gereken alan :
Gerekli Bant Genişliği:
Buraya siteniz toplam kaç sayfadan oluşuyorsa o rakamı yazınız.
Buraya tek bir sayfanın yaklaşık büyüklüğünü KB cinsinden yazınız. Mesela bu sayfa yaklaşık 30 KB 'dır.
Buraya sayfalarınızın kaç kez ziyaret edileceğini tahmin ediyorsanız o sayıyı yazınız. Mesela 100 kişi sitenize girse ve 5 sayfanızı ziyaret etse bu 5 x 100 = 500 gösterim demektir.
© 2005 Yaman Web Tasarım ve Programlama
Valid XHTML 1.0 Transitional http://jigsaw.w3.org/css-validator